Terug naar zoekresultaten

2.21.031 Inventaris van het archief van A.H. Bots [levensjaren 1816-1878]; A.G. Bots [levensjaren 1826-1882], 1853-1873

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.031
Inventaris van het archief van A.H. Bots [levensjaren 1816-1878]; A.G. Bots [levensjaren 1826-1882], 1853-1873

Auteur

E.R. Ooijevaar

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1978 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 327 Bots
Bots

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1853-1873

Archiefbloknummer

C22295

Omvang

; 18 inventarisnummer(s) 0,40 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het Nederlands

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Amandus Hubertus Bots (1816-1878)
Arnoldus Gerardus Bots (1826-1882)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Amandus Hubertus Bots (1816-1878) en Arnoldus Gerardus Bots (1826-1882), twee broers uit Helmond, kochten in 1853 de katoenplantage Esthersrust in Suriname. Het archief bestaat uit fotokopieën van het bedrijfsarchief, en is niet volledig. Voorkomende onderwerpen in de correspondentie zijn de verhandelde goederen, de prijzen, het transport en de marktsituatie, en ook het woon- en werkklimaat van de negers op de plantage, kritiek op het koloniaal regeringsbeleid en de familieomstandigheden in Nederland.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Amandus Hubertus Bots (1816-1878) en Arnoldus Gerardus Bots (1826-1882), twee broers uit Helmond, kochten in 1853 de katoenplantage Esthersrust, 850 akkers groot en gelegen aan het kanaal van Warappa in Suriname. Om hun belangen aldaar te behartigen werd de fa. J. Haase & Zoon, handelaren in scheepsprovisiën te Amsterdam, ingeschakeld.
J.P. Haase jr., een zoon van J. Haase, werd benoemd tot agent in Paramaribo van de gebroeders Bots. In hun opdracht kocht en verkocht hij goederen. Zo werden onder meer koffiezakken, katoen en suiker van Paramaribo naar Amsterdam en wijn, bier, jenever, olie, galanterieën en parfumerieën van Amsterdam naar Paramaribo verscheept. In Amsterdam werden de goederen weer verder verhandeld door de fa. J. Haase & Zoon. Daar J.P. Haase jr. verantwoording schuldig was aan de gebroeders Bots werden regelmatig maand- en kwartaalstaten en extractkasrekeningen van de plantage Esthersrust verzonden.
Jan, het zoontje van de agent in Paramaribo, is bij vertrek van zijn vader uit Nederland bij F. Hoebens, schoolmeester te Asten, in de kost gedaan. De gebroeders Bots oefenden toezicht uit, regelden de financiën en hielden de vader op de hoogte van de opvoeding van zijn zoon.
De gebroeders Bots bezaten ook de katoenplantage Killenstein, 725 akkers groot en gelegen aan de rivier Commewijne, eveneens in Suriname. Uit enkele brieven blijkt dat er tussen de plantages Killenstein en Esthersrust goederen uitgewisseld werden.
De correspondentie tussen de agent J.P. Haase jr. en de gebroeders Bots werd grotendeels in duplo gevoerd. Eén serie brieven is genummerd, de andere niet. Beide series zijn niet compleet. In februari 1868 is de nummering van 309 op 411 overgegaan. Zeer waarschijnlijk ontbreekt nummer 310 of 410. Ook komen enkele dubbele nummers voor, zoals bij 423 en 545. Deze twee series brieven hebben globaal wel dezelfde inhoud, maar zijn niet geheel gelijkluidend. De reden hiervan kon helaas niet achterhaald worden. Bij enkele brieven zijn een postale toelichting en een getypt afschrift gevoegd. Het merendeel van de correspondentie betreft de verhandelde goederen, de prijzen, het transport en de marktsituatie. Enkele andere onderwerpen die voorkomen zijn: het woon- en werkklimaat van de negers op de plantage, kritiek op het koloniaal regeringsbeleid en de familieomstandigheden in Nederland.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
De rechtstitel is (nog) onbekend

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief, 0,2 m', bestaat geheel uit fotokopieën, die in 1977 werden gemaakt van originelen in het bezit van drs. A.F. Holleman en prof. dr. H. Lint, die in deze hun welwillende medewerking verleend hebben (zie correspondentie van de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief de brieven D 9.166/1977 en D 9.93/1978). De stukken waren uit filatelistisch oogpunt op een veiling aangekocht. Dit is één van de oorzaken waarom het hier slechts een gedeelte van een bedrijfsarchief betreft. De correspondentie van de gebroeders Bots met binnenlandse leveranciers en afnemers is eveneens in eigendom van de voornoemde heren, zij het niet compleet. Kopieën van deze correspondentie berusten bij het gemeentearchief van Helmond, daar het hier meer om regionale aangelegenheden gaat.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 327 Bots, nummer toegang 2.21.031, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Bots, 2.21.031, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar